Какво ме прави щастлив

У ч е б н а 2 0 2 3 – 2 4 година

У ч е б н а 2 0 2 2 – 2 3 година

У ч е б н а 2 0 2 1 – 2 2 г о д и н а

На Мими с приятелство – децата от втора „Б“ група „Мечо Пух“ или щастието да имаш добри приятели за игра и учене в детската градина

У ч е б н а 2 0 2 0 – 2 1 година

Щастие за „Калинки“

В чест на Международния ден на щастието – 20-ти март 2021г.,

деца от група „Калинка“ отговарят на въпроса „Какво ме прави щастлив?“

 

Камелия: „Щастлива съм, когато карам кънки на Ледената пързалка и тренирам вкъщи гимнастика. Очаквам да ме запишат за тренировка“

Ани: „Щастлива съм, когато си играя навън с моите приятелки и събираме цветя.“

Крисия: „Аз съм щастлива, когато си играя с Мики.“

Калоян: „Като ходя на хотел през лятото и плувам на басейн, тогава съм щастлив.“

Мелин: „На пързалката съм щастлива.“

Ива: „Щастлива съм, когато ида на село и играя с моя приятел. А също и когато празнувам Коледа. Сега пристигаме със сестра ми и семейството ми на село.“

Мими: „Аз съм щастлива при кончетата.“

Диди: „Аз съм щастлива, когато получавам подаръци и получавам домашни лябимци. Желая да получа зайче или куче.“

Ния: „Аз съм щастлива да гушкам г-жа Демирева. Отивам да я гушкам и държа балони“

Ноемврийско откровение на „Мечо Пух“

Кога пристига щастието при нас? Само в денят, в който го честваме или и през всеки друг? Викаме ли го? Търсим ли го? Или идва само? Кога изпитват щастие нашите най-малки деца от първа възрастова „Б“ група „Мечо Пух“, кога им е най-добре? Ето, какво отговарят те:

Лора: – Когато се смея!

Яна: – Щастлива съм с мама и татко!

Виктор, Адриян: – Когато играя!

Павел и Росен: – При мама! Като си хапваме.

Оливия: – На плажа.

Диляна и Кристин: – Сега ни е добре!

Да, адаптационните процеси в групата протичат добре, децата правят опити да разпознават, да назовават и осъзнават своите чувства и емоции, да играят заедно и споделят своите дни.

Благодарим Ви, учители, за положените грижи! Тепърва ще насочвате всекидневна професионална отдаденост и старание дните на децата да са пъстри като шарена дрешка и интересни като най-увлекателна книжка. Знаем колко много знание, игри и положителни емоции ги чакат.

А какво прави възрастните щастливи? Отговаря П. Станкова, старши учител в групата:

– Какво Ви прави щаслива, г-жо Станкова?

– Щастлива съм, когато семейството ми е до мен, когато пътуваме заедно, когато съм с близка приятелка, а също когато споделям дните си с децата, водя ги към света на познанието и виждам усмивките им.

Всъщност и А. А. Милн, авторът на „Мечо Пух“ го е казал:

„За да осъзнаеш цената на щастието, трябва да го споделиш с някого.“

У ч е б н а 2 0 1 9 – 2 0 година

Какво ме прави щастлив

В навечерието на 20.03. – Международния ден на щастието, направихме интервю и искахме да знаем кое прави щастливи малките и големите хора в нашата детска градина. Имахме специално  запазен за този ден въпрос.  Най-напред попитахме децата от втора група „Слънчо“ и техните учители, които работят по пилотен проект, посветен  на доброто и зададохме въпроса: „Какво Ви прави щастливи?“. В отговор получихме една единствена дума и един жест към не един, а множество хора – тези, които се грижат за децата. Малките Слънчовци, водени от своите педагози в доброто, се срещнаха и поздравиха всеки в детската градина, който полага ежедневни грижи за тях, за да му поднесат своето лично и признателно „Благодаря!“ – една единствена, но величава дума в малка поздравителна картичка. Но най-хубавото е, че децата разбират не само смисъла и причините, поради които правят този жест, но те са щастливи от това, че са я отправили към тези, на които принадлежи.

Отбелязване на световния ден на щастието – 20-ти март

Трета подготвителна група, март 2018г.

Детска градина №25 „Златно зрънце“ отговаря на призива на ООН за отбелязване на световния ден на щастието в България и организира с децата от Подготвителните групи изложба – интервю „Какво ме прави щастлив?“

Вижте как рисуват и отговорят децата:

Лилия: „Щастлива съм, когато ходя на разходка с татко през лятото и когато има сняг на село.“

Симеон: „Мен ме прави щастлив празника на мама.“

Димитър Велчев: „Морето ме прави щастлив, рожденните дни, че играем заедно с децата и Ани, че съм батко.“

София Славова: „Аз съм щастлива, когато имам много приятели.“

Даниел: „Мен ме правят щастлив рисунките, затова се записах в школа по рисуване. Много се упражнявам. А сестра ми е щастлива, когато милва аквариума с рибките. Аз съм още по-щастлив, че имаме мъжка рибка Бета.“

Даника: „Аз съм щастлива, че съм на градина, че много играем и също учим.“

Пресиана: „Аз съм щастлива, защото си играя с най-добрата си приятелка.“

Богдан: „Щастлив ме правят динозаврите и драконите“.

Емилия: „Щастлива съм, когато милвам котенцето.“

Мартин Вълев: „Щастлив съм да играем заедно и когато играя с Ани.“

Йоана: „Щастлива ме правят животните, защото са хубави, а също и приятелите.“

Кристиан: „Щастлив ме правят облаците, слънцето и да ходя на детска градина.“

Денислав слуша отговора и добавя: „И таблетите.“

Информация:

Този ден се празнува съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28.06.2012г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Според документа, щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие. От 2012г. ООН публикува доклади за щастието в света, които подреждат държавите по нивото на щастието в тях. ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията от 1972г. въвежда понятието Брутно национално щастие. Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. От 2008г. в страната има държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.