Екология за деца

У ч е б н а 2 0 2 3 – 2 4 година

У ч е б н а 2 0 2 2 – 2 3 г о д и н а

У ч е б н а 2 0 2 1 – 2 2 г о д и н а

У ч е б н а 2 0 2 0 – 2 0 2 1 година

Пролетно засаждане на цветя

Когато децата „Слънчо“ и техните учители решиха да засеят цветните семена, бяха приготвили всичко необходимо – рохка почва, вода в малка лейка, специални инструменти и добра беседа. Чисто, внимателно и старателно поставиха семенцата, а след това потърсиха подходящо място за вегетация и растеж.  Дейността ги увлече, поискаха на следващия ден отново да продължат.

Знаеха, че през идващите седмици ще наблюдават и следят развитието, а междувременно ще подготвят подходяща леха вън, за да направят разсаждането по-късно.

Приятно е да предлагаме на децата увлекателни и удовлетворяващи занимания. И колко повече, след като са родени от спонтанно предложение на родител в групата, на когото благодарим, както и на всички родители, които съдействаха за реализацията.

Знаем, че група „Слънчо“ има предпочитания, традиция и умения да провежда екологично възпитание за децата и ето, днешният 06.04.2021г., отново потвърди това.

А слънцето се усмихва и чака своите нови деца на земята – разпъпените цветни семенца, родени от детски ръчички.

 

У Ч Е Б Н А 2 0 1 8 – 1 9 година

Природозащитници

„Ние сме добри деца, грижим се за билки и цветя,

за насекомите и тревичките, за животните и птичките.

Въздухът, небето и водата нужни са те на земята,

затова сега и когато порастем ще ги пазим ние за теб и за мен.“

Благородни сърца

Благородните сърца и сръчните ръце на деца и родители от четвърта подготвителна и първа групи на детската градина отделиха внимание, вложиха ентусиазъм за природата и зимуващите тук птици. През месец декември децата от четвърта подготвителна група „Златна рибка“ и през месец януари децата от първа група „Слънчо“ развиваха своята екологична култура и отношение като беседваха, пяха и като подготвиха красиви и функционални къщички за птици. Къщичките бяха поставени в двора на детската градина. Да се вглеждаме в другите, да оказваме помощ и колко е хубаво, когато си в нужда, а някой помисли за теб – това децата научиха в своя екологичен и естествен човешки урок. Благодарим на всички работни детски и родителски ръце и вложената грижа!

 

У Ч Е Б Н А 2 0 1 7 – 1 8 година

Денят на планетата Земя – 22-ри април

В чест на Деня на планетата най-малките деца от група „Калинка“ изпълниха важна екологична задачка и успяха заедно със своите родители да засадят малка теменужено-цветна градинка, за да усмихва и радва погледа на всеки, който я види

ДЕЦА И ЦВЕТЯ

Новите гостенчета, пролетните цветя, се радват на специално отношение на децата от четвърта подготвителна група. Всяка сутрин и често през деня децата стоят дълго до тях, поливат ги, наблюдават ги, любуват се на растежа. Разбират за факторите, от които той зависи – слънце, въздух, вода, топлина и грижа, която те щедро предлагат

Когато в края на пролетта цветята се умориха и имаха нужда да притихнат, да затворят уханните си цветове, а децата не искаха да се разделят с тях, решиха, заедно със своя учител Д. Миланова, да направят най-доброто. Взеха цветните луковички и ги поставиха в двора на детската градина, за да могат дълго да почиват в земята, чак до следващата пролет.

Примерът – по-възпитателен от всички думи

Децата от Първа „А“ група познават Врабчо. Той им гостува, запознаха се с живота му и знаят, че винаги остава при нас, зиме и лете. Пяха песнички за него. Как достъпно се преподава и се осмислят ценности чрез песен, особено в предучилищна възраст!

Старши учителят Е. Пъневска, чрез помощта на един сърцат родител – Боряна Николаева, поставиха красива къщичка за птици на площадката на групата. Оставиха храна за тях и положиха основи и пример на грижа, отношение и екологично поведение.

У Ч Е Б Н А 2 0 1 4 – 2 0 1 5 година