У ч е б н а 2 0 2 3 – 2 4 година

Предай добрината нататък! – информация към рубрика „Новини“ от 15.11.2023г.

❤Маратон на добротата❤ е инициатива на автора на детски приказки и основател на платформата  www.detskiprikazki.com  – Виктория Петрова. Виктория е майка на две момчета на 2 и на 4 години. „Книжката Мечо и добрината обикалят гората“ излиза от печат преди една година и от тогава до сега не спира да радва и малки и големи с посланието си: „Предай нататък добрината“. Заедно с книжката се ражда и гражданската инициатива “ „Усмихни се! Чети и оцветявай с Мечо!“. След престой в болница с двете деца по Великден, Виктория решава да отделя средства от всяка продадена книжка, за да прави малки подаръци на децата в болнични легла по време на празници. Към каузата се присъединяват и десетки доброволци, които координират дейността в различни градове в страната, както и допълнителни дарители на средства. С тяхна помощ до сега инициативата е успяла да усмихне 2300 деца в 31 града в България. Миналата Коледа каузата придобива нов нюанс и нова мечта – библиотечни кътове в детските болници. Идеята се приема с огромен ентусиазъм и за по-малко от два месеца, над 80 човека доброволци-координатори и стотици дарители, успяват да съберат 8000 детски книги. Книгите са разпределени в 68 педиатрични отделения в 31 града в страната. В много от тях библиотечните кътове се създават за първи път, а в останалите са изцяло обновени.

 

Богатството на есента

Тази есен е топла и богата на срещи с нашите родители:

с група „Мечо Пух“ – Игри по БДП в Морската градина – отразено в раздел „Новини“ и „Безопасно движение по пътищата“,

с група „Звездичка“ – творческа работилница с родители – отразено в „Проекти на групите“,

с група „Детелинка“ – спортен празник в двора на детската градина – отразено в „Спорт и игри“,

с група „Калинка“ – игри сред природата в Еко парка – отразено в „Спорт и игри“,

нови игри и практични домашни занимания, съвместно с родители в група „Мечо Пух“, отразено в „Спорт и игри“, „Проекти на групите“ и „Образователно-възпитателна-дейност“,

„Есенна изложба с материали от природата“, отразено в „Екология за деца“,

награждаване с майсторско свидетелство на участниците в изложбата „Тиквени вълшебства“ на децата от  четвърта „б“ група „Мечо Пух“ – вижте в „Проекти на групите“.

 

У ч е б н а 2 0 2 2 – 2 3 година

У ч е б н а 2 0 2 1 – 2 2 година

Нашите усмихнати и любознателни възпитаници от група „Златна рибка“ се докоснаха заедно до магията на театралното изкуство.

Мюзикълът на Държавна опера Варна „Вълшебникът от Оз“ остави трайни и незабравими впечатления у децата от досега със света на операта и оперетата.

Благодарим от сърце на родителите на Тея и Стелияна за предоставената възможност!

У ч е б н а 2 0 2 0 – 2 1 година

Благодарствено писмо

До: г-жа Мария Динчева,

Директор

на детска градина №25 „Златно зрънце“,

гр. Варна

 

         Уважаема г-жо Динчева,

От името на родителите на група „Детелинка“ изразяваме нашата искрена благодарност за положените усилия, търпение и обич към нашите деца от страна на госпожите Елена Пъневска и Жени Христова през изминалите 4 години.

Благодарение на всеотдайната работа на г-жа Пъневска и нейният професионален подход към ученето, децата ходят на детска градина с нетърпение и се чувстват по-уверени в разбирането на нови знания, представени им по възможно най-достъпен начин. Нейният индивидуален подход към всяко дете успя да открие скрити таланти и възможности в тях. Чрез нейната отдаденост, вярваме, че е подготвила едни инициативни и организирани млади хора.

Благодарение на усърдието и искреното отношение към нашите деца от страна на г-жа Жени Христова, децата израстнаха по-прилежни и мотивирани. Добрата й работа в екип, подкрепа и насърчение към ученето, ги превърнаха в дисциплинирани бъдещи първолаци. Прецизността и старанието, с които подготвя обученията, научиха децата на важността от образованието и ги разпали да се вълнуват от него.

Искаме да изразим и нашата благодарност за положените от госпожите ежедневни усилия, особено през последната година във връзка с въведения режим на дистанционно обучение. Въпреки трудностите и динамичната обстановка, г-жа Пъневска и г-жа Христова осигуриха непрекъснат и качествен учебен процес, който беше съобразен с ангажираността на родителите.

Г-жо Динчева, изказваме и сърдечни благодарности на целия Ви екип, ангажиран с това, че децата се чувстваха добре в тези така важни за тях години. Признателни сме за Вашия труд и Ви пожелаваме още много професионални успехи!

 

                            Родителите на децата от група „Детелинка“, 2017-2021г.

Учебна 2019-20 година

Седмица на пожарната безопасност

На 14.09. пожарникарите от цялата страна отбелязват своя професионален празник.

По традиция в ДГ №25 „Златно зрънце, гр. Варна, в седмицата на празника – на 10.09.2019г., се проведе съвместна тренировка за бърза реакция и действия при сигнал за пожар заедно със служителите от дежурната смяна и група ДПК и ПД на 01 РСПБЗН, които демонстрираха пред децата пристигане на пожарна кола, извеждане на дете от пожар и гасене.

След демонстрациите възпитаниците от Трети подготвителни групи „Детелинка“ и „Калинка“ представиха тематична, поучителна музикална и литературна програма за всички.

На финала развълнуваните деца направиха снимки с приятелите си, пожарникарите. Изпратиха ги с подаръци – красиво изработени детски кулажни апликации и рисунки.

„За предпазните мерки, които осигуряваме, за да предотвратяваме евентуални пожари, за действията, които е необходимо да предприемаме, ако сме наблизо до пожар, за мисията на пожарникарите да спасяват, за смелостта и примерът на хората от тази доблестна професия ще продължим да разказваме на децата.“ – споделя директорът на ДГ №25 „Златно зрънце“, г-жа Мария Динчева, разкривайки възпитателните отговорности на учителите на детската градина.

Медиите „Черно море“ и „Нова Варна“ разказаха за съвместната инициатива на ГДПБЗН – МВР и ДГ №25 „Златно зрънце“ на своите страници

http://www.chernomore.bg/obshtestvo/2019-09-10/ognebortsi-spasiha-detsa-ot-pozhar-v-zabavachnitsa-vav-varna-snimki

Пожарникари впечатлиха малчуганите от детска градина във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Благодарим на всички, включили се в подготовката и реализацията!

У Ч Е Б Н А 2 0 1 8 – 19 година

Съвместна инициатива за Великден

По инициатива на родители от четвърта подготвителна група в четвъртък сутринта родители и деца заедно изработиха малки кошници, а след това нашариха старателно разноцветни  яйца.

Директорът на детската градина поздрави участниците в сутрешната великденска работилница на групата, а старши учителят З. Димитрова любезно посрещна всички.

Родителят Д. Барбова, инициатор на събитието, направи представяне на обичая.

Благодарим на всички, участвали в организацията на този ден, който децата ще запомнят.

Нека вземем от детската радост, да стигне до сърцата ни, за да посрещнем идващия празничен Великден!

Литературно четене в първа група и гостуване на родител

На 28-02.2019г. в група „Слънчо“ Иванка Радионова, майка на малкия Борис, чете, драматизира, сама изработи куклите и подари собственоръчно изработената книга „Под гъбата“ на В. Сутеев на децата. За интересната среща тя бе подготвила за всяко дете и рисунка за оцветяване „Мартеничка“, която те украсиха, хванали старателно молива. Домакин на срещата бе старши учителя В. Георгиева.

Партньорство, доказано през годините

За пореден път в чест на Деня на пожарникаря – 14.09. в детската градина гостуваха нашите приятели пожарникари и бе проведен тренинг по пожаробезопастност.

Децата от трети подготвителни групи подготвиха програма, постер и рисунки в чест на гостите, а всички наблюдаваха демонстрациите на смелите спасители

У Ч Е Б Н А 2017-2018година

Уъркшоп в детската градина

„ … Когато порасна, ще направя така, че мама да не работи през целия ден …

или нека работи, но нещо при мен!“ Валери Петров, Из „Мама“

„Мамо, аз съм твоята отмяна“ – по-различния начин да поздравим родителите в Четвърта подготвителна група

В чест на Осми март, с кратка литературно-музикална програма и като по-различно продължение на традицията родители от групата да представят своите професии пред децата, на 07.08.2018г. в Четвърта подготвителна група на Детска градина №25 „Златно зрънце“ бе проведен най-модерния уъркшоп, правен в детска градина, представящ хоби на родител. Работното заглавие за отбелязването на този ден бе „Мамо, аз съм твоята отмяна“. Той бе прекрасно организиран от учителите В. Георгиева, Д. Миланова и презентатора А. Лазарова.

Антония Лазарова е родител, който представи и обучи присъстващите в своето интригуващо кулинарно хоби – работа с фондан и декорация, или как със захарно тесто можем да моделираме и да обличаме сладки. Всеки предстоящ празник е подходящ повод за подобно обучение, още повече чевстването на деня на мама. Мама, за която е толкова важно да прекарва ценностно време с детето си, правейки заедно с него меденки, например. Детето, което има нужда да усвоява социален и кулинарен опит, умения, самочувствие, а също и да отменя родителя.

Пред цялата любопитна публика Антония Лазарова детайлно представи как да украсим меденка с фондан. Тя акцентира върху необходимата хигиена, беше подготвила средата, материалите – фондан, сладкарско лепило, царевична пудра, специални форми и инструменти, даде идеи за вариации по темата. Тя направи всичко необходимо, за да бъде онагледен и упражнен процеса от децата и майките.

Уъркшопът бе много вдъхновяващ за всички. Той мотивира силно участниците да продължат сами вкъщи, подтикна тяхната креативност, допринесе за настроението, за празничната приповдигнатост и за признанието на всички, че детската градина е желана територия за родители и деца.

Няколко думи за презентатора на събитието:  Антония Лазарова има своето хоби от шест години. То е провокирано от раждането на дъщеря и Деа. Никога не е мислила, че ще се занимава с този вид творчество, но често раждането на дете открива нови, неподозирани пътища в живота. Развива до съвършенство хобито си, до висок майсторски клас. Нейни торти печелят първи места и награди на публиката в онлайн състезанията за декорирани торти „Захарни битки“, организирани от магазин „Хитрини“. Нейна е тортата на годината за 2017г. През 2017г. става „Star baker” в английското списание „Cake decorating heaven. Печели и множество ТОП 3 в интернет сайта „CakesDecor.com” и e избор на редактора на сайта. Има покани за уроци за декорация в други английски списания и още различни изяви.

Благодарим за вложената енергия, прецизна подготовка, реализация, подарените знания и емоция, Антония Лазарова! Честит празник на всички майки, докоснати с умение и с много детски усмивки на този ден!

Детска библиотека

Във връзка с националната седмица на четенето 11-15.12.2017г. в четвърта подготвителна за училище група „Слънчо“ с помощта на деца, родители и учители бе създадена детска библиотека и стартира събирането на библиотечен фонд. Децата се запознаха с „Молбата на книгата“ и приеха Правила за ползване на библиотеката.
Поздравяваме всички, които участват в инициативата „Детска библиотека“!
Нека знанието грее и обгръща децата със своето чудно наметало!

У Ч Е Б Н А 2 0 1 6 – 1 7 година

Световен ден на книгата и гостуване на родител

През 1995г. ЮНЕСКО обявява 23-ти април за световен ден на книгата и авторското право, а фотообективът на ДГ №25 „Златно зрънце“ от 25.04.2017г. отразява реализацията на една предложена от родители /след анкетно проучване/ и планирана от учителите дейност по малкия проект „Книжка сладкодумна“, по който работи групата. Сладкодумна се оказа не само книгата „Приказки за разказване“ от Маргарит Минков, но и самия разказвач – Десислава Ангелова, майка на щастливата Люси. Родителят бе приятно посрещнат от Диана Димитрова, учител на група „Детелинка“, а у Люси остана траен и топъл спомен от този ден.
– Благодарим за споделеното с нас време, Десислава Ангелова! Благодарим за отношението към книгата, което предадохте на децата!

Психолого-родителска среща

Презентатор на събитието бе Аделина Филипова, магистър по психология, член на Дружеството на психолозите в България, член на Българската асоциация по Когнитивно-поведенческа психотерапия. Ето какво казва тя: „Съвременните майки и бащи са отворени за нова информация и различна гледна точка по въпросите, свързани с децата, с тяхното отглеждане и възпитаване. Всеки човек иска да бъде добър родител и да даде най-доброто на децата си. Да си родител е умение, което може и трябва да се развива, за да се задоволяват по най-добрия начин емоционалните детски нужди. Умението за разпознаване и своевременно задоволяване на детските потребности е изключително важно за отглеждане на здрави и успешни личности.“

На 22.11 и 29.11.2017г.. в две поредни вечери в детската градина имахме удоволствието да организираме среща за родители и психолози, която разисква въпросите за възпитанието и родителско-детските взаимоотношения. А. Филипова поднесе презентация, на която бяха поставени темите за родителските стилове за възпитание, общуването, детските възрастови кризи и агресия, похвалите, наказанията и емоционалната интелигентност на децата. Бяха представени казуси и разгледани конкретни родителски ситуации.

Предварително бе проучен родителския интерес към предстоящите срещи, а след края им бе направено анкетно проучване за удовлетвореността.

Ние вярваме и ще продължаваме да подпомагаме реализацията на съвременните, актуални форми на работа с родителите и ползотворните психолого-родителски взаимодействия.

У Ч Е Б Н А 2 0 1 5 – 1 6 година